Slik spiller du padel

Padel er en racketsport som spilles dobbel eller singel. Padel kan spilles både innendørs og utendørs. Spillerne skal holde seg innenfor padelbanen med 10 meter lange kortsider og 20 meter lange langsider. Padelbanen har vegger av glass og nettinggjerder rundt hele banen. Padelbanen er også delt i to av et tennisnett og linjer på bakken som definerer serverutene. Det er lov å slå ballen i veggene rundt padelbanen, noe som gjør spillet raskt og litt mer uforutsigbart.

Dimensjonene på padelbanen.

Poengregning i padel

I padel teller man poeng på akkurat samme måte som i tennis. Det vil si at man spiller best av 3 eller 5 sett, der det i hvert sett handler om å vinne 6 game. Poengberegningen i et game er altså slik: 0, 15, 30, 40, game. Når stillingen er 40–40, må man vinne med 2 poeng for å avgjøre gamet.

Den som først vinner 6 game, vinner settet. Men hvis stillingen er 5–5 i sett, spiller man til man vinner 7 game. Er stillingen 6–6, spiller man et avgjørende game, også kalt tiebreak. I tiebreak spiller man førstemann til 7 poeng, men man må vinne med minst 2. Kampen spilles best av 3 sett.

Padelserve

Serven er annerledes enn i tennis. En serve i padel skal alltid slås underhånds, og ballen skal treffes i eller under midjehøyde. I padel skal man dessuten sprette ballen i bakken når man server, i motsetning til i tennis, der man kaster ballen i luften. Sprettingen skal skje bak egen serverute og mellom midtlinjen og sideveggen. Også føttene og kroppen skal være på samme side, altså servesiden. Minst én fot skal være i bakken. Det er ikke lov å gå, løpe eller hoppe under serven. Det er likevel lov å gjøre små fotbevegelser som ikke påvirker servestillingen.

Serven skal gå diagonalt og sprette i motstanderens serverute. Serven er gyldig hvis den spretter opp i motstanderens glassvegg, men ikke hvis den treffer motstanderens nettinggjerde. Når man starter et nytt sett, skal man velge hvem som skal serve, og om man vil endre mottakerside for serven.

Antall server er akkurat som i tennis, dvs. en førsteserve og en andreserve. Så hvis man bommer på første serve, får man en sjanse til. Hvis man bommer på andreserven, blir det dobbel feil, og poenget går til motstanderen. Hvis en serveball rører nettet før den går over, skal den også tas om igjen. Lagets spillere server annenhver gang og man begynner alltid å serve fra høyre side.

Padelveggene

Veggene er alltid en del av spillet, selv om det er en rekke regler for hvordan de kan brukes. Når man mottar en ball, kan man la den sprette opp i glassveggen etter at den har truffet bakken. Ballen er da fortsatt i spill. Det er også lov å slå ballen via egen vegg før den går over til motstanderens side.

Ballen er også i spill hvis den først spretter i bakken og deretter opp på nettinggjerdet (noe som ikke gjelder under en serve). Hvis man derimot slår ballen i nettingen på egen side, mister man ballen og dermed poenget. På ens egen side er regelen at man bare kan bruke glassveggen. Hvis en ball går rett i motstanderens nettinggjerde eller glassvegg, dvs. ikke spretter i bakken først, regnes ballen som utenfor og poenget tapt.

Hvordan får man poeng i padel?

Man får poeng i padel når:

 • Ballen spretter to ganger i bakken på motstanderens side
 • Motstanderen slår ballen i nettet
 • Motstanderen slår ut ballen, dvs. rett ut av buret eller rett på en av veggene dine uten at den har vært innom bakken
 • Motstanderen slår ballen i eget nettinggjerde
 • En motstander blir truffet av ballen på et annet sted enn racketen
 • Motstanderen gjør et «dobbeltslag» (ballen treffer racketen to ganger)
 • Motstanderen berører nettet eller en nettstolpe
 • Motstanderen slår ballen foran nettet, hvis den ikke har vært over på din side først (f.eks. slik at den kommer tilbake fra bakveggen)
 • Ballen spretter opp på burrammen etter et korrekt slag i bakken Obs: Ved spill utenfor banen er det ingen grense for hvor mange ganger ballen kan sprette på burrammen
 • Motstanderens ball treffer en gjenstand utenfor banen, for eksempel en lampe eller takbjelke
 • Ballen treffer en liggende ball på motstanderens side
 • Motstanderen server feil / bommer på serven to ganger