Padel – en suksesshistorie

Den spanske prinsen Alfonso de Hohenlohe ble introdusert for padel under et uformelt besøk i Mexico tidlig på 1970-tallet. Hans gode venn Enrique Corcuera hadde allerede falt for den fartsfylte sporten og fikk bygget en mindre tennisbane med tre meter høye vegger på tomten sin. Treningsformen, som var beslektet med squash, gikk i korte trekk ut på at man slo ballen mot veggene med trerekkerter. Den spanske prinsen ble så ivrig at han kort tid senere skisserte et lignende spilleopplegg med forbedringer både av regelverket og utformingen av banen. Vel hjemme i Spania bygde han så to egne baner på Marbella Club i Costa del Sol. Dermed var idretten padel født – og resten er historie, som man gjerne sier.

Det drøyde nemlig ikke lenge før stadig flere av prinsens jetsett-venner fikk øynene opp for padel. Ikke minst den argentinske millionæren Julio Menditenguia, som etter å ha fulgt med på padelens suksess i Spania bestemte seg for å introdusere idretten i hjemlandet. Det ble mildt sagt en vellykket import som på bare noen få år førte til at det ble bygget flere enn 10 000 baner. I dag er padel ikke bare en av Argentinas ledende idretter, med nesten fire millioner aktive spillere; den har spredt seg til hele verden og er i dag en av verdens mest populære og raskest voksende idretter. Det er også opprettet et internasjonalt padelforbund med 19 medlemsland og som annet hvert år arrangerer EM og VM.

Slik spiller du padel

Se for deg en fantastisk blanding av tennis og squash – så har du padel. En perfekt idrett for deg som vil prøve en ny treningsform som er i vekst, samtidig som du har det kjempegøy. Padel er sosialt, lett å lære og passer for alle: store og små spillere, med eller uten forkunnskaper. Kan du treffe en ball med racket, kan du også spille padel.

Padelreglene

  • En padelbane består av 10 x 20 meter lekeglede omgitt av tre meter høye glassvegger. Disse kan også brukes under spillet. Banen er delt på midten med et nett, og man spiller alltid «dobbel», altså med fire spillere.
  • Poengene fordeles på samme måte som i tennis, der hvert poeng startes med en underhåndsserve. Da må man holde racketen under hoftehøyde.
  • Til det første poenget i hvert game skal du som server, stå til høyre for midtlinjen og serve diagonalt. Ballen må gå over nettet og sprette innenfor serveruten. Deretter bytter dere side.
  • Du får to server. Linjene brukes bare til serving; deretter kan man bruke hele banen. Når du server, må du ikke treffe sidenettingen etter en stuss, bare glasset.
  • Det er tillatt å spille volley og halvvolley. Ballen kan også sprette i bakken og opp på bakre sidevegg før den slås tilbake til motstandernes side. Du kan slå ballen i glassveggene på din egen banehalvdel for å få den over på motstanderens side.

Poengtap

Hvis ballen spretter to ganger på din side eller treffer en spiller. Ballen må alltid treffe bakken først og må ikke spilles rett inn i motstanderens vegger.

Poengberegning

Padel spilles på samme måte som tennis, med game og sett. Et game deles opp slik: 15/30/40/game. For å vinne et sett må du være den første som vinner 6 game med minst 2 flere game enn motstanderen. Er stillingen 6–6, spiller man en avgjørende «tiebreak» der den første som får 7 poeng, vinner. Vanligvis spiller man beste av 3 eller 5 sett.

Poengberegning
Padel spilles på samme måte som tennis, med game og sett. Et game deles opp slik: 15/30/40/game. For å vinne et sett må du være den første som vinner 6 game med minst 2 flere game enn motstanderen. Er stillingen 6–6, spiller man en avgjørende «tiebreak» der den første som får 7 poeng, vinner. Vanligvis spiller man beste av 3 eller 5 sett.

Les mer om padelreglene her!

Scroll Up